Thursday, November 02, 2006

kulturdiss

det känns som att det är svårt bara att bearbeta allt som man har varit med om under en vecka i jämtland, undrar just hur det blir efter ett kvartal i malawi.
malawierna här lär oss redan nu viktiga saker om deras land och vårt land.
*även om det finns krokodiler i alla sjöar är det ingen fara att bada där. bara man är fler än krokodilerna så bits de inte, är man dessutom vit så blir de lite småäcklade för vi ser ju döda ut..
*man kan äta malaria profylax men det är typ ingen ide, blir man sjuk(och det blir många)så kan man antingen ta det västerländska läkemedlet som är dyrt och ofta leder till självmordbenägenhet(men lugnlugn, man kan ju vakta varandra på nätterna) annars så finns det något kinesiskt preparat som man inte kan få tag på i sverige men troligtvis på gatan i malawi som ska fungera alldeles prima..
*om en kvinna går med jeans i kyrkan tror man att hon är dum i huvudet..
*det är ingen risk att man blir rånad i malawi(fast alla kände någon som hade blivit det..)
*det finns ormar överallt och de är giftiga men sitter man still så hugger de inte..
*i malawi så hejar man på alla man ser helahela tiden. man säger wawa och typ halvklappar i händerna lite mjäkigt så att det inte hörs.(att jämföras med att man i stockholm snarare lär sig hur man på ett så smidigt sätt som möjligt ska ignorera metroutdelare och mobilabonnemangskrängare)

min syster som ofta har en näst intill profetisk tajming påminde mig om:
Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga. (Matt 6:34)

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

oh det låter mycket mycket spännande!!! undrade lite om full patte var ett av de där skånska uttrycken? har det fler andvändnings områden än "vilka snygga pattar du har" alltså?

Thursday, 02 November, 2006  
Blogger emelie said...

full patte är ett skånskt uttryck ja. man kan säga att det är ett pepp-ord. typ när ett fotbollslag samlas innan matchen och ska tagga varandra. "kom igen nu-full patte."i vissa delar av skåne säger man fullt juver också...

Friday, 03 November, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Man måste lixom läsa din blogg för att få en hel sammanhängande historia. Smart knep. Hoppas du mår bättre idag. Vi hade trevligt igår kväll, kul att ha nåt lite midre. Men vi saknade er oxå... Tack för senaste Prison Break oxå förresten. Det är ju alltid trevligt. Hör av mig när nästa avsnitt kommer. Sitter på jobbet just nu och fördriver tiden. Rätt lugnt på lördagar. Kram kram

Saturday, 11 November, 2006  

Post a Comment

<< Home